Serowe, drożdżowe ciasto z orzeźwiającym, kwaskowym rabarbarem połączonym ze słodko-ostrym świeżym imbirem, otulone chrupiącą kruszonką to świetny pomysł na łatwe w przygotowaniu, szybkie sezonowe ciasto.
Serowy drożdżowiec z rabarbarem i nutą imbiru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
W letnim mleku rozrobić drożdże a masło i cukier rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, szczyptę soli, wlać rozpuszczone masło z cukrem oraz rozrobione w mleku drożdże. Składniki zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
2.Masa serowa
Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtka, cukry, startą skórkę i dokładnie wymieszać.
3.Rabarbar umyć i pokroić w kostkę, dodać starty imbir, cukier i wszystko wymieszać.
4.Masło, cukier i mąkę wymieszać, następnie rozcierać palcami aż powstaną okruszki-
5.Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około
40cm x 20cm. Posmarować masą serową i zwinąć w roladę. Serową roladę pokroić na 14 plastrów, które następnie ułożyć
w wyłożonej papierem, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartej okrągłej formie o średnicy 30cm. Na całej powierzchni ciasta rozłożyć rabarbar i posypać kruszonką.
6.Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30-35minut. Po tym czasie wystudzić ciasto i wierzch posypać cukrem pudrem.
Komentarze