Serowy drożdżowiec z rabarbarem i nutą imbiru

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Serowe, drożdżowe ciasto z orzeźwiającym, kwaskowym rabarbarem połączonym ze słodko-ostrym świeżym imbirem, otulone chrupiącą kruszonką to świetny pomysł na łatwe w przygotowaniu, szybkie sezonowe ciasto.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    110g masła extra
    42g świeżych drożdży
    4 łyżki cukru
    2 jajka
    1/2 szklanki mleka
    szczypta soli

    Masa serowa:
    250g sera białego
    2 żółtka
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    2 łyżki cukru pudru
    starta skórka z 1/2 cytryny

    Wierzch:
    350g rabarbaru
    3cm świeżego imbiru
    3 łyżki cukru

    Kruszonka:
    100g mąki pszennej
    50g masła extra
    50g cukru

    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania ciasta
    masło do wysmarowania formy
    bułka tarta do posypania formy



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Serowy drożdżowiec z rabarbarem i nutą imbiru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1fwwvne 1. Ciasto
    W letnim mleku rozrobić drożdże a masło i cukier rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, szczyptę soli, wlać rozpuszczone masło z cukrem oraz rozrobione w mleku drożdże. Składniki zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • image-1kbgbnj 2. Masa serowa
    Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtka, cukry, startą skórkę i dokładnie wymieszać.
  • image-037biha 3. Rabarbar umyć i pokroić w kostkę, dodać starty imbir, cukier i wszystko wymieszać.
  • image-0563m84 4. Masło, cukier i mąkę wymieszać, następnie rozcierać palcami aż powstaną okruszki-
  • image-0ss4r9g 5. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około
    40cm x 20cm. Posmarować masą serową i zwinąć w roladę. Serową roladę pokroić na 14 plastrów, które następnie ułożyć
    w wyłożonej papierem, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartej okrągłej formie o średnicy 30cm. Na całej powierzchni ciasta rozłożyć rabarbar i posypać kruszonką.
  • image-0pwd8hs 6. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30-35minut. Po tym czasie wystudzić ciasto i wierzch posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować