Serowy łosoś w towarzystwie cukiniowego puree z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet ryby podzielić na dla 2 plastry. Zrobić marynatę- oliwę połączyć z sokiem z cytryny,sosem,posiekanym czosnkiem, ziołami,solą i pieprzem. W takim sosie marynować łososia przez kilka godzin. Przed przygotowywaniem przekroić je wzdłuż (jak bułkę). Do środka włożyć plasterki sera.
Każdą rybę ułożyć na folii aluminiowej i zrobić "kieszonki". Piec w 200C (termoobieg na 180) ok.15-20 min.
W międzyczasie zrobić Puree Posiekać czosnek oraz pokroić cukinię w kostkę. Na rozgrzaną oliwę lub masło (na średnim ogniu) wrzucić czosnek i zaraz potem cukinię. Smażyć do miękkości. W międzyczasie ugotować brokuły w osolonej wodzie lub na parze ok.5min (musza być miękkie i jędrne, ale nie rozpadające się). Opłukać pod zimną wodą i wrzucić do cukinii. Dolać sos sojowy i przyprawić do smaku. Smażyć, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać fetę i całość zmiksować. Podawać na ciepło
Na talerzu ułożyć puree, a następnie rybę (bez folii ).
Komentarze