Serowy torcik z musem z kiwi

4.5 (196 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Torcik to świetna propozycja dla fanów sernika na zimno. W mojej wersji z niezwykle orzeźwiającym, rześkim, letnim musem z kiwi. Idealny do małej czarnej w gorące dni.

Składniki:

  • Biszkopt:
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    zielony barwnik

    Masa serowa:
    500g sera do serników
    200ml śmietany 36%
    3 żółtka
    150g masła extra
    3/4 szklanki cukru
    3 łyżki żelatyny
    1/2 szklanki mleka
    2 galaretki kiwi
    2 galaretki cytrynowe

    Mus z kiwi:
    10 miękkich mocno dojrzałych kiwi
    2 galaretki kiwi
    250ml wrzątku

    Dodatkowo:
    250g ptasiego mleczka
    150ml śmietany 36%
    2 łyżki cukru pudru
    2 kiwi
    kolorowe perełki
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Serowy torcik z musem z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, dalej miksować i następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem
    do pieczenia. Na końcu wsypać barwnik. Dokładnie wymieszać, wlać do okrągłej formy o średnicy 22cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 25minut. Wystudzić.
  • image-090rd97 2. Masa serowa
    Galaretki o smaku kiwi rozpuścić w 600ml wrzątku. W taki sam sposób rozpuścić galaretki cytrynowe, następnie pozostawić
    do stężenia. Stęgnięte galaretki pokroić w kostkę. Żółtka utrzeć
    z cukrem pudrem i masłem, ciągle miksować dodając porcjami ser. Następnie dodać ubitą śmietanę i żelatynę rozpuszczoną w mleku. Dokładnie wymieszać i podzielić na dwie części. Do jednej dodać kostki galaretki kiwi a do drugiej kostki galaretki cytrynowej.
  • image-0hxi4qb 3. Mus z kiwi
    Kiwi obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka, wlać wrzątek i podgrzewać na małym ogniu do momentu zagotowania. Owoce zmiksować blenderem do postaci gładkiego musu, wsypać galaretki i mieszać aż galaretki się rozpuszczą. Pozostawić
    do wystygnięcia musu.
  • image-1ac3a3j 4. Obwód spodu okrągłej formy o średnicy 26cm wyłożyć ptasim mleczkiem, w środek włożyć zielony biszkopt. Wylać kolejno masę serową z zielonymi a następnie z żółtymi kostkami galaretki. Wstawić do lodówki na 20-25minut. Po tym czasie wlać mus z kiwi
    i ponownie wstawić do lodówki na 30minut.
  • image-0g607ls 5. Ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Torcik udekorować ubitą śmietaną, plasterkami kiwi i kolorowymi perełkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Okazje Impreza Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Torcik serowy z kiwi

4.49 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Torcik dyniowy z kiwi

To może cię zainteresować