Sernik pomarańczowy z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1..Przygotuj biszkopt ubijając całe jajka z cukrem i wanilii, wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia-
ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.
Wlej ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy ( średnica 22-25 cm) i upiecz w gorącym piecu do suchego patyczka
(160stopni Celsjusza - ok 30 minut) Po upieczeniu ostudź ciasto.
2.Połącz likier pomarańczowy z przygotowaną herbatą i naponczuj upieczony biszkopt.
3.Żelatynę wymieszaj z sokiem z pomarańczy i 4 łyżkami cukru i mocno podgrzej do całkowitego
rozpuszczenia się żelatyny, poczym dobrze ostudź galaretkę.
4.Wymieszaj w misce serki typu bieluch ze skórką z pomarańczy, częścią posiekanych drobniutko
mandarynek i tężejącą galaretką pomarańczową .
5.Delikatnie wylej masę na naponczowany biszkopt i wstaw do lodówki do zupełnego stężenia masy.
6.W tym czasie osącz mandarynki z soku lub rozdrobnij świeże mandarynki oraz rozpuść czekoladę w łaźni
wodnej .
7.Schłodzone ciasto wyjm z lodówki oraz udekoruj cząstkami mandarynek oraz polej dekoracyjnie stopioną
czekoladą .Boki ciasta posmaruj również stopioną czekoladą
Komentarze