Sezamowa szarlotka z chrupiącą kruszonką

4.49 (146 ocen)

  • 2 godz.

Wymyśliłam to ciasto całkiem przypadkowo i okazało się tak pyszne, że w ciągu tygodnia piekłam dwa razy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    forma 24x28 cm

    Na ciasto:

    1/2 szklanki tahini
    1/2 szklanki brązowgo cukru demerara
    1 szklanka mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 jajko
    1/4 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki cynamonu
    100 g masła

    Wypełnienie:
    3 bardzo duże jabłka jonagored
    3 czubate łyżki maki ziemniaczanej
    1 łyżeczka cynamonu
    1/2 szklanki brązowego cukru demerara

    Kruszonka:
    1 szklanka mąki
    1/2 szklanki brązowego cukru demerara
    3-4 łyżki sezamu
    75 g masła
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sezamowa szarlotka z chrupiącą kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem i jajem. Dodać tahini i sypkie składniki. Wymieszać. Wykleić dół formy.
  • 2. Jabłka umyć obrać, usunąć gniazda nasienne pokroić w plasterki, wymieszać z cukrem, cynamonem i mąką ułożyć na cieście.
  • 3. Na kruszonkę wymieszać palcami mąkę z cukrem, cynamonem, sezamem i masłem, ta kruszonka jest dość sypka, ale za to fajnie chrupiąca.
    Piec 50 minut w 175˚C

Porady

Tahini można zrobić samemu. Wystarczy uprażyć na patelni 1 szklankę sezamu, a następnie wymieszać z 3 łyżkami oleju słonecznikowego i zmiksować na gładką masę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować