Sezamowe paluchy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moje dzieci je uwielbiają. Co sobotę proszą: „Mamo, zrób nam sezamkowego kurczaka”.

Składniki:

  • ● 60 dag ugotowanych filetów z kurczaka
    ● 300 ml oleju
    ● 3 jajka
    ● ok. 10 dag sezamu
    ● 20 dag bułki tartej
    ● 10 dag mąki
    ● 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
    ● sól
    ● pieprz
    ● łyżeczka granulowanego czosnku
    ● 1/2 łyżeczki curry
    ● łyżeczka bazylii
    ● 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
    ● 1/2 łyżeczki tymianku

Sezamowe paluchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety gotujemy do miękkości
    w osolonej wodzie. Wyjmujemy,
    studzimy, a następnie
    dokładnie osuszamy
    papierowym ręcznikiem kuchennym.
    Kroimy w długie
    paski o grubości ok. 1,5 cm.
  • Sezamowe paluchy 2. Mąkę mieszamy ze słodką
    i ostrą papryką, solą, czosnkiem,
    curry, pieprzem i ziołami.
    Jajka rozkłócamy. Bułkę tartą
    mieszamy z sezamem.
  • Sezamowe paluchy 3. Mięso dokładnie obtaczamy
    w mące, a następnie
    w jajku i bułce z sezamem.
    Smażymy na rozgrzanym oleju
    na złoty kolor. Osączamy
    z tłuszczu na papierowym
    ręczniku kuchennym.

Notka redakcyjna

PPWS_11-2011

Komentarze

Podobne przepisy