Ciasto sezamowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części, każdą z nich owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Pierwszą część ciasta równomiernie rozłożyć na dnie foremki (25/35 cm.) i piec przez około 15 minut w temp. 180*C. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Trzecią część ciasta również rozłożyć w foremce i wylać na nią gorącą polewę. Piec również przez około 15 minut. Wszystkie placki dobrze wystudzić.
2.Krem:
Mleko przelać do garnuszka, odlewając 1/4 szklanki i podgrzewać. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, którą rozprowadzić odlanym mlekiem. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Mleko doprowadzić do wrzenia i do gotującego przelać masę żółtkową intensywnie mieszając. Cały czas mieszając podgrzewać jeszcze chwilę do uzyskania gęstego budyniu (czasem może potrwać to kilka minut). Gorącą masę nakryć folią spożywczą. Folia powinna dotykać powierzchni budyniu – w ten sposób zapobiegniemy powstaniu kożucha. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Utrzeć masło na jasną i puszystą masę. Przez cały czas ucierając, dodawać po łyżce wystudzony budyń. Na końcu dodać uprażony sezam i wymieszać.
3.Polewa sezamowa:
Do garnuszka przełożyć masło, miód i cukier. Rozpuścić, następnie dodać sezam, zagotować i gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. W tym czasie masa powinna nieco zgęstnieć.
Komentarze