Ciasto sezamowiec

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    415 g mąki pszennej
    2 jajka
    250 g masła
    cukier waniliowy
    1/4 szklanki cukru pudru
    4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Polewa sezamowa:
    150g ziarna sezamu
    2 łyżki miodu
    100 g masła
    1/4 szklanki cukru

    Krem:
    5 żółtek
    500 ml mleka
    130 g cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    50 g uprażonych na suchej patelni ziaren sezamu

    Dodatkowo:
    dżem wiśniowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto sezamowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części, każdą z nich owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
    Pierwszą część ciasta równomiernie rozłożyć na dnie foremki (25/35 cm.) i piec przez około 15 minut w temp. 180*C. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Trzecią część ciasta również rozłożyć w foremce i wylać na nią gorącą polewę. Piec również przez około 15 minut. Wszystkie placki dobrze wystudzić.
  • 2. Krem:
    Mleko przelać do garnuszka, odlewając 1/4 szklanki i podgrzewać. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, którą rozprowadzić odlanym mlekiem. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Mleko doprowadzić do wrzenia i do gotującego przelać masę żółtkową intensywnie mieszając. Cały czas mieszając podgrzewać jeszcze chwilę do uzyskania gęstego budyniu (czasem może potrwać to kilka minut). Gorącą masę nakryć folią spożywczą. Folia powinna dotykać powierzchni budyniu – w ten sposób zapobiegniemy powstaniu kożucha. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
    Utrzeć masło na jasną i puszystą masę. Przez cały czas ucierając, dodawać po łyżce wystudzony budyń. Na końcu dodać uprażony sezam i wymieszać.
  • 3. Polewa sezamowa:
    Do garnuszka przełożyć masło, miód i cukier. Rozpuścić, następnie dodać sezam, zagotować i gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. W tym czasie masa powinna nieco zgęstnieć.
  • 4. Przełożenie:
    placek - dżem - 1/2 kremu - placek - dżem - 1/2 kremu - placek z karmelem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować