Sezamowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto idealne dla osób lubiących słodkie uczty popołudniowe.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto: 3 szkalnki mąki, 5 żółtek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kostka margaryny, 2 łyzki kwaśnej śmietany
    Masa sezamowa: 1/4 szklanki cukru, 3 łyżki miodu sztucznegi, 1/4 kostaki margaryny, 1/4 szklanki cukru, 1 szklanka sezamu
    Masa z chałwą: 20 dag chałwy,1/4 kostki margaryny, 1/4 szklanki cukru, ugotowany wcześniej budyń
    Dodatkowo: dżem (np. brzoskwiniowy), 5 białek ubitych z 3/4 szkalnką cukru, 3 łyżki wiórek kokosowych

Sezamowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych skałdników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Na pierwszą część kładziemy masę sezamową - na patelni roztopić tłuszcz z cukrem, miodem, na końcu dodać sezam i wyłozyc na ciasto. Piec 25 min. w tem. 180 st.
    Drugą część ciasta posamrować dżemem, na to wyłożyć ubitą pianę z kokosem. Piec 30 min. w tem. 180 st.
    Masa z chałwą: utrezć margarynę z cukrem i budyniem na puszystą masę, dodawać powoli chałwę
    Przełożenie: na spód położyć ciasto z pianą kokosową, na to masa z chałwą na wierzch ciasto z masą sezamową.

Porady

Na spód można dać ciasto z masą sezamową, a na wierzch ciasto z pianą kokosową wtedy ciasto jest łatwiejsze w krojeniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy