Sezamek z masą toffi

4.5 (140 ocen)

Jest dosyć słodkie ale smakuje wybornie. Ja uwielbiam takie kruche placki przełożone słodką masą.... Ciasto jest idealne do kawy.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    2,5 szkl mąki pszennej
    200g margaryny
    5 żółtek
    3/4 szkl cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier waniliowy

    Warstwa sezamkowa:
    1/6 kostki margaryny
    2 łyżki miodu
    250g sezamu

    Warstwa kokosowa:
    5 białek
    3/4 szkl cukru
    100g wiórków kokosowych
    szczypta soli

    słoiczek powideł śliwkowych

    Masa toffi:
    kostka miękkiego masła
    budyń o smaku toffi
    2 łyżki cukru pudru

    Czekolada do polania
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Sezamek z masą toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto podzielić na 2 części. Obydwie rozwałkować na 2 blaszkach (24x36cm). Nakłuć widelcem.

    Warstwa sezamkowa: margarynę i miód stopić, dodać sezam i wymieszać. Lekko ostudzić i wyłożyć równą warstwą na jedno ciasto kruche. Piec ok 15-20 min, do zarumienienia, w 180st.

    Warstwa kokosowa: Białka ubić ze szczyptą soli, na koniec dodawać cukier i ubijać aż piana będzie lśniąca. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Drugi blat ciasta posmarować powidłem i wyłożyć pianę. Piec ok 20 minut w 180st. Placki ostudzić.

    Masa Toffi: Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, na koniec cały czas ucierając dodawać po łyżce budyniu. Masę wyłożyć na ciasto z sezamem, przykryć drugim plackiem.

    Czekoladę stopić i polać ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować