Sezonowe bułeczki

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Smaczne i idealne na śniadanie .

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 5 szklanek
    - cukier: 0.5 szklanki
    - drożdże: 5 dekagramów
    - jajka: 4 sztuki
    - margaryna: 0.5 sztuki
    - olej: 4 łyżki
    - mleko: 0.75 szklanki
    - jogurt naturalny: 150 gramów

    - mąka (do kruszonki): 5 łyżek
    - margaryna (do kruszonki): 3 łyżki
    - cukier (do kruszonki): 3 łyżki

    - truskawki: 0.5 kilograma
    - cukier puder (do posypania): 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sezonowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sezonowe bułeczki 1. Z letniego mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i 1 łyżki maki robimy rozczyn. Resztę mąki przesiewamy i na sucho łączymy z cukrem, dodajemy roztopioną margarynę, rozczyn, jogurt, 3 jajka i 1 żółtko, całość mieszamy na koniec dodajemy olej i wyrabiamy gładkie ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Zagniatamy kruszonkę z podanych składników, wyrośnięte ciasto rozciągamy na podsypanej mąką stolnicy i większym kubkiem wycinamy krążki o grubości do 3cm.


  • Sezonowe bułeczki 2. Układamy bułki na wysmarowanej blaszce i smarujemy białkiem, układamy kawałki truskawek lekko wciskając i posypujemy kruszonką, zostawiamy jeszcze na około 1/2g do podrośnięcia. Pieczemy na złoty kolor w temp 150st. Gotowe posypujemy pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować