Przepis z kuchni greckiej ugotowany przez nas podczas tegorocznych wakacji na Krecie. Więcej dań powstałych podczas tego wyjazdu znajdziecie tutaj: http://grumko.blox.pl/strony/kreta01.html
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- horta: 1 szklanka
- jajka: 4 sztuki
- sól (do smaku): 1 szczypta
- oliwa (do smażenia): 3 łyżki
Sfugato z hortą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kreteńczycy na omlet mówią sfugato. Ponieważ nasza patelnia nie była wysokich lotów i baliśmy się przypalić danie, to nasze sfugato usmażyliśmy jak zwykłą jajecznicę.
Horta to mieszanka różnych zielonych warzyw oraz lokalnych ziół. Gotowe pęczki można kupić w sklepie, a że są one pokaźnych rozmiarów, to z powodzeniem można je wykorzystać do przygotowania kilku dań.
2.Hortę umyć i posiekać. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Doprawić solą. Jajka rozbełtać i wylać na patelnię z hortą. Smażyć omlet z obu stron. Podawać.
Komentarze