Sfugato z hortą

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis z kuchni greckiej ugotowany przez nas podczas tegorocznych wakacji na Krecie. Więcej dań powstałych podczas tego wyjazdu znajdziecie tutaj: http://grumko.blox.pl/strony/kreta01.html

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - horta: 1 szklanka
    - jajka: 4 sztuki
    - sól (do smaku): 1 szczypta
    - oliwa (do smażenia): 3 łyżki

Sfugato z hortą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Horta 1. Kreteńczycy na omlet mówią sfugato. Ponieważ nasza patelnia nie była wysokich lotów i baliśmy się przypalić danie, to nasze sfugato usmażyliśmy jak zwykłą jajecznicę.
    Horta to mieszanka różnych zielonych warzyw oraz lokalnych ziół. Gotowe pęczki można kupić w sklepie, a że są one pokaźnych rozmiarów, to z powodzeniem można je wykorzystać do przygotowania kilku dań.
  • 2. Hortę umyć i posiekać. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Doprawić solą. Jajka rozbełtać i wylać na patelnię z hortą. Smażyć omlet z obu stron. Podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy