Ciasto Składanka

4.5 (191 ocen)

Ciasto, w którym wszystkie warstwy pieką się razem, więc nie wymaga przekładania. Przepis pochodzi z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji"

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    3 szklanki mąki pszennej
    1 kostka margaryny
    20 dag cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 łyżeczki amoniaku
    6 żółtek
    4-5 łyżek kwaśnej śmietany

    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    1 galaretka agrestowa

    Masa kokosowa:
    6 białek
    1 szklanka cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    20 dag wiórków kokosowych


    Biszkopt jasny:
    przygotować ciasto na biszkopt jasny z 4 jajek (mnie podkusiło zrobić ciemny i nie różni się bardzo kolorem od biszkoptu orzechowego :-))

    Biszkopt orzechowy:
    Przygotować ciasto na biszkopt orzechowy z 4 jajek.
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Desery

Ciasto składanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Margarynę z mąką posiekać nożem, dodać żółtka utarte z cukrem pudrem, proszek do pieczenia, amoniak i śmietanę. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części.
  • 2. Masa Jabłkowa:
    Jabłka, obrane i starte na tarce na grubych oczkach, rozprażyć w naczyniu , dodać suchą galaretkę i chwilkę jeszcze smażyć. Odstawić do ostygnięcia.
  • 3. Masa Kokosowa:
    Białka ubić dobrze z cukrem, dodać kokos z mąką i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
  • * 4. Przełożenie ciasta:
    Ciasto kruche - masa jabłkowa - masa kokosowa - łyżką układać kupkami na przemian ciasto biszkoptowe jasne i ciasto biszkoptowe orzechowe - ciasto kruche.
  • 5. Piec w całości (u mnie forma 25/35 cm. ale proponuje większą, bo wszystko ledwo mi się zmieściło :-)) w temp. 180*C przez 50 - 55 min. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kokos Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować