Masa kokosowa:
6 białek
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
20 dag wiórków kokosowych
Biszkopt jasny:
przygotować ciasto na biszkopt jasny z 4 jajek (mnie podkusiło zrobić ciemny i nie różni się bardzo kolorem od biszkoptu orzechowego :-))
Biszkopt orzechowy:
Przygotować ciasto na biszkopt orzechowy z 4 jajek.
Ciasto składanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Margarynę z mąką posiekać nożem, dodać żółtka utarte z cukrem pudrem, proszek do pieczenia, amoniak i śmietanę. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części.
2.Masa Jabłkowa:
Jabłka, obrane i starte na tarce na grubych oczkach, rozprażyć w naczyniu , dodać suchą galaretkę i chwilkę jeszcze smażyć. Odstawić do ostygnięcia.
3.Masa Kokosowa:
Białka ubić dobrze z cukrem, dodać kokos z mąką i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
4.Przełożenie ciasta:
Ciasto kruche - masa jabłkowa - masa kokosowa - łyżką układać kupkami na przemian ciasto biszkoptowe jasne i ciasto biszkoptowe orzechowe - ciasto kruche.
5.Piec w całości (u mnie forma 25/35 cm. ale proponuje większą, bo wszystko ledwo mi się zmieściło :-)) w temp. 180*C przez 50 - 55 min. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Komentarze