Skrzydełka na ryżu z pieczarkami i papryką

4.51 (150 ocen)

Niestety nie mam zdjęcia po pieczeniu, gdyż za szybko zniknęły.

Składniki:


  • 150 g ryżu
    8 skrzydełek z kurczaka
    15 dag pieczarek
    1 cebula
    1 szklanka bulionu (może być z kostki)
    2 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka
    po pół papryki czerwonej i żółtej

Wystaw ocenę:

4.51 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Skrzydełka na ryżu z pieczarkami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka z kurczaka nacieramy ulubioną mieszanką przypraw, odstawiamy na chwilę (ja zazwyczaj nacieram i zostawiam na noc w lodówce, aby przeszły aromatem przypraw) Pieczarki kroimy w ćwiartki, cebulę w półplasterki, paprykę w kostkę.

    Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż, na którym układamy plasterki cebuli, pokrojone pieczarki i paprykę. Całość przykrywamy skrzydełkami z kurczaka. Do naczynia wlewamy bulion, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na około 45-50 minut. Po około 40 minutach zdejmujemy pokrywkę. Skrzydełka powinny się ładnie zrumienić, aby miały chrupiącą skórkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Pieczarki Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować