Niestety nie mam zdjęcia po pieczeniu, gdyż za szybko zniknęły.
Składniki:
150 g ryżu
8 skrzydełek z kurczaka
15 dag pieczarek
1 cebula
1 szklanka bulionu (może być z kostki)
2 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka
po pół papryki czerwonej i żółtej
Skrzydełka na ryżu z pieczarkami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka z kurczaka nacieramy ulubioną mieszanką przypraw, odstawiamy na chwilę (ja zazwyczaj nacieram i zostawiam na noc w lodówce, aby przeszły aromatem przypraw) Pieczarki kroimy w ćwiartki, cebulę w półplasterki, paprykę w kostkę.
Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż, na którym układamy plasterki cebuli, pokrojone pieczarki i paprykę. Całość przykrywamy skrzydełkami z kurczaka. Do naczynia wlewamy bulion, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na około 45-50 minut. Po około 40 minutach zdejmujemy pokrywkę. Skrzydełka powinny się ładnie zrumienić, aby miały chrupiącą skórkę.
Komentarze