Skrzydełka na słodko z powidłami

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • ok. 10 skrzydełek z kurczaka

    Panierka:
    2 jajka
    mąka ziemniaczana

    Sos:
    2 cebule
    4 łyżki masła
    5 łyżek koncentratu pomidorowego
    2 łyżki keczupu
    1 łyżeczka octu
    1 łyżka cukru
    5 łyżek powideł śliwkowych
    2 szklanki bulionu drobiowego(może być z kostki)
    sól
    pieprz

    Dodatkowo:
    przyprawa do kurczaka
    vegeta
    słodka papryka
    olej do smażenia

Skrzydełka na słodko z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka umyć, posyp vegetą, przyprawą do kurczaka i słodką papryką. Odstawić do lodówki na ok. 1 godz. Panierować najpierw w mące ziemniaczanej, później w jajkach rozmąconych z solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalej sosem.
  • 2. Sos:
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumień na maśle. Dodać koncentrat, keczup, powidła, ocet, cukier, sól, pieprz oraz bulion. Wymieszać i zagotować.

  • 3. Piec około 1 - 1 1/2 godziny w temp. 180*C.

Porady

Skrzydełka można przygotować dzień wcześniej, a później tylko upiec.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy