Skrzydełka dobrze przyprawione

4.51 (192 ocen)

  • Średni

Pieczone skrzydełka i duszone warzywa. Smaczny duet.

  • Średni

Składniki:

  • - skrzydełka z kurczaka: 10 sztuk
    - sól: 1 łyżeczka
    - curry: 0.5 łyżeczki
    - imbir mielony: 0.5 łyżeczki
    - kumin czarny: 0.5 łyżeczki
    - pieprz czarny: 0.5 łyżeczki
    - papryka mielona słodka: 1 łyżeczka
    - papryka mielona ostra: 3 szczypty
    - ziela angielskie: 2 sztuki
    - kolendra (kilka ziarenek): 0.25 łyżeczki
    - goździki: 2 sztuki

    - ziemniaki: 80 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - sól (do smaku): 0.5 łyżeczki
    - pieprz czarny grubo mielony: 0.25 łyżeczki
    - kumin czarny: 0.5 łyżeczki
    - tymianek świeży: 1 łyżeczka
    - papryka czerwona: 2 sztuki
    - główka czosnku: 1 sztuka
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka

    - olej rzepakowy (do skropienia skrzydełek i duszenia warzyw): 100 mililitrów
Wystaw ocenę:

4.51 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Skrzydełka dobrze przyprawione - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka umyć, osuszyć, włożyć do pojemnika. Skropić olejem.
  • 2. W moździerzu rozetrzeć ziele angielskie, kilka ziarenek kolendry i goździki. Roztarte przyprawy połączyć z pozostałymi, wymieszać. Tak przygotowaną mieszankę wsypać do skrzydełek, zamknąć pojemnik pokrywką i dobrze potrząsnąć. Wstawić na noc do lodówki.
  • 3. Skrzydełka przełożyć na brytfankę i piec ok. 1 godziny temp. ok. 200st. (powinny ładnie się zezłocić). W czasie pieczenia przewrócić je na drugą stronę.
  • 4. Umyte papryki pokroić na "cztery", wyjąć nasiona i upiec w piekarniku (ok. 20-30 minut) w temp. 220st. Razem z papryką upiec całą główkę czosnku (w łupinach). Czosnek piec ok. 20 minut. Gdy skórka na papryce będzie robić się czarna i zacznie wyraźnie się marszczyć, wyjąć ją z piekarnika, włożyć do woreczka foliowego, zamknąć i pozostawić na 15-20minut.
  • 5. Po tym czasie zdjąć skórkę z papryki i pokroić ją w paski. Włożyć do miseczki, dodać upieczony czosnek (wycisnąć z każdego ząbka), pokrojoną drobno natkę pietruszki można też odrobinę posolić, dodać łyżkę oleju. Całość wymieszać.
  • 6. W czasie, gdy papryka się piecze, umyte i obrane ziemniaki (surowe) pokroić na ćwiartki, większe w ósemki (w łódki), wrzucić do woka na rozgrzany olej. Cebulę pokroić w piórka, dodać do ziemniaków, wymieszać. Dodać przyprawy - sól, pieprz, kumin i tymianek, wymieszać.
  • 7. Po 20-30minutach, gdy ziemniaki zaczną robić się miękkie (nie mogą jednak się rozpadać), dodać przygotowaną paprykę, wymieszać i dusić jeszcze kilka minut.
  • 8. Warzywa ułożyć na półmisku, na wierzch położyć upieczone skrzydełka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować