Skrzydełka dobrze przyprawione - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka umyć, osuszyć, włożyć do pojemnika. Skropić olejem.
2.W moździerzu rozetrzeć ziele angielskie, kilka ziarenek kolendry i goździki. Roztarte przyprawy połączyć z pozostałymi, wymieszać. Tak przygotowaną mieszankę wsypać do skrzydełek, zamknąć pojemnik pokrywką i dobrze potrząsnąć. Wstawić na noc do lodówki.
3.Skrzydełka przełożyć na brytfankę i piec ok. 1 godziny temp. ok. 200st. (powinny ładnie się zezłocić). W czasie pieczenia przewrócić je na drugą stronę.
4.Umyte papryki pokroić na "cztery", wyjąć nasiona i upiec w piekarniku (ok. 20-30 minut) w temp. 220st. Razem z papryką upiec całą główkę czosnku (w łupinach). Czosnek piec ok. 20 minut. Gdy skórka na papryce będzie robić się czarna i zacznie wyraźnie się marszczyć, wyjąć ją z piekarnika, włożyć do woreczka foliowego, zamknąć i pozostawić na 15-20minut.
5.Po tym czasie zdjąć skórkę z papryki i pokroić ją w paski. Włożyć do miseczki, dodać upieczony czosnek (wycisnąć z każdego ząbka), pokrojoną drobno natkę pietruszki można też odrobinę posolić, dodać łyżkę oleju. Całość wymieszać.
6.W czasie, gdy papryka się piecze, umyte i obrane ziemniaki (surowe) pokroić na ćwiartki, większe w ósemki (w łódki), wrzucić do woka na rozgrzany olej. Cebulę pokroić w piórka, dodać do ziemniaków, wymieszać. Dodać przyprawy - sól, pieprz, kumin i tymianek, wymieszać.
7.Po 20-30minutach, gdy ziemniaki zaczną robić się miękkie (nie mogą jednak się rozpadać), dodać przygotowaną paprykę, wymieszać i dusić jeszcze kilka minut.
8.Warzywa ułożyć na półmisku, na wierzch położyć upieczone skrzydełka.
Komentarze