Skrzydełka z blokowego grilla

0 (0 ocen)

Moją wielką przygodę w kuchni zaczęłam gdy poznałam mojego męża. Dziś jestem "panią domu" i kuchnia - to moje królestwo. Gotowanie i pieczenie to nie tylko obowiązek, ale także wielka przyjemność i relaks.

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka

    Marynata:
    1/4 szkl oleju
    dwie większe szczypty soli
    1/3 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
    1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
    1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka przyprawy gyros
    1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego

Skrzydełka z blokowego grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym
  • punkt 2 2. Skrzydełka przekładamy do miski, dodajemy olej i przyprawy, porządnie mieszamy by skrzydełka były pokryte marynatą
  • 3. Miskę ze skrzydełkami owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 12 h.
  • 4. Rozgrzewamy patelnie grillową, układamy na niej zamarynowane skrzydełka i smażymy ok 1 godziny, co jakiś czas polewając je pozostała marynatą

Porady

Jeżeli nie posiadamy patelni grillowej bez problemu skrzydełka możemy piec w piekarniku

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy