Skrzydełka z pieczonymi ziemniakami i fasolką szparagową

4.5 (145 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Coś pysznego dla wielbicieli pieczonych ziemniaków,skrzydełek.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Skrzydełka 13 szt.,woreczek foliowy do pieczenia mięsa,
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Skrzydełka z pieczonymi ziemniakami i fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone skrzydełka z pieczonymi ziemniakami. 1. Skrzydełka kroimy na pół myjemy,osuszamy, ja obsmażam najpierw na patelni na złoto, wykładam na żaroodporne naczynie żeby przestygły,potem wkładam do woreczka foliowego delikatnie obracam żeby równomiernie rozprowadzić przyprawy po skrzydełkach .Układam w naczyniu żaroodpornym.Wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Piekę na niższym poziomie ok. 50 min. Ziemniaki obieram ,myję .

    Przekładam do garnka, zalewam wodą, dodaję szczyptę soli i gotuję je przez 8-10 minut.

    Do małej miseczki wsypuję przyprawy: majeranek, bazylię, miętę, oregano, słodką paprykę, tymianek i granulowany czosnek,dodaję świeżo mielony pieprz i sól. Przyprawy mieszam.

    4. Na papier do pieczenia, ułożony na blasze, wylewam oliwę i rozsmarowuję ją. Wykładam obgotowane ziemniaki, które polewam oliwą i posypuje mieszanką przypraw.

    5. Ziemniaki wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekę je ok. 50 - 60 minut.Fasolbę myję ,obcinam końce,gotuję 20 minut razem z solę i cukrem.Przecedzam.W tym czasie rozpuszczam łyżkę masła i rumienię bułkę tartą .Na koniec dodaję fasolkę .

Porady

Skrzydełka piekę na niższym poziomie piekarnika ,a ziemniaki na wyższym ,wtedy zaoszczędzam sporo energii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować