Skrzydełka ze śliwką i boczkiem

4.48 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

To danie towarzyszy nam na każdej imprezie.

  • 60 min

Składniki:

  • ● 6 skrzydełek
    ● 6 plastrów wędzonego boczku
    ● 6 suszonych śliwek bez pestek
    ● przyprawa do kurczaka
Wystaw ocenę:

4.48 (195 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Skrzydełka ze śliwką i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka myjemy, a następnie
    osuszamy papierowym
    ręcznikiem kuchennym.
    Obcinamy lotki.
  • 2. Skrzydełka obficie oprószamy
    przyprawą. Odstawiamy
    na ok. 2 godziny w chłodne
    miejsce.
  • 3. Każde skrzydełko lekko
    nacinamy. Do środka wkładamy
    śliwkę. Dokładnie owijamy plastrem boczku, a następnie
    spinamy wykałaczką.
  • 4. Skrzydełka wkładamy do
    naczynia żaroodpornego lub
    wykładamy na blachę. Pieczemy
    ok. 45 minut w piekarniku
    rozgrzanym do temp. 160 °C.

Porady

W połowie oraz ok. 5 minut przed końcem pieczenia warto polać mięso wytopionym tłuszczem. Dzięki temu będzie bardziej soczyste. Zamiast skrzydełek można użyć podudzi z kurczaka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Skrzydełka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować