SKUBANIEC

4.5 (148 ocen)

  • 30 min

pyszne ciasto z owocami

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    4 szkl. mąki tortowej
    5 żółtek
    1/2 szkl. cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kostka margaryny Palmy z Murzynkiem
    1 zapach arakowy
    PIANA:
    1 budyń
    5 białek
    1 szkl. cukru
    DODATKOWO:
    owoce (np. borówki, wiśnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Skubaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sypkie składniki wymieszać, posiekać z margaryną, dodać żółtka i zapach. Zagnieść ciasto. 1/4 (lub troszkę więcej) ciasta wstawić do zamrażarki a resztę porozrywać na kawałki i wylepić nimi wysmarowaną i wyłożoną pergaminem blachę.
  • 2. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż się
    rozpuści. Następnie dodać kolorowy budyń i zmiksować.
  • SKUBANIEC 3. Na blaszce wylepionej ciastem poukładać owoce a następnie wylać na
    nie ubitą pianę z białek. Wyjąć ciasto z zamrażarki i zetrzeć na tarce o
    dużych oczkach bezpośrednio na pianę.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni C przez około 40-50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować