Skubaniec(ciasto pleśniak z jabłkami)

4.5 (200 ocen)

Kruche ciasto z jabłkami i bezową pianką.Ciasto komponuje się równie dobrze z innymi owocami lecz nie mogą mieć zbyt dużo soku. Kompozycja z jabłkami jak najbardziej sprawdza .

Składniki:

  • Ciasto:
    250g margaryny
    ½ szklanki cukru
    5 jajek
    2,5 szkl mąki
    cukier waniliowy
    2 łyżki kakao
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa bezowa:
    5 białek
    1 szklanka cukru
    Dodatkowo:
    ok.1kg potartych lub pokrojonych na kostkę jabłek
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Skubaniec(ciasto pleśniak z jabłkami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ... 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na trzy części.Jedną większą (na dno blaszki),dwie mniejsze ( do jednej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy).Białka ubić na sztywno z cukrem.Piekarnik nastawić na 180st.C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia (wcześniej blaszkę można posmarować masłem, wtedy papier lepiej przylega) i cienko wylepić ją odłożoną większą porcją ciasta.Na ciasto wyłożyć starte lub pokrojone w kostkę jabłka,na jablka "poskubać "ciasto kakaowe,wyłożyć pianę z białek(równomiernie),na to znowu" poskubać"ciasto jasne Piec w piekarniku ok 35-40 min

Porady

Mniejsze kulki ciasta można włożyć do zamrażalki i zetrzeć na tarce bezpośrednio na ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować