Trochę bliskiego wschodu nie zaszkodzi ;) Dla nas przepyszna zupa...sami skosztujcie :P
2 godz.
Składniki:
6 łyżek oliwy z oliwek
400 g cebuli
4 ząbki czosnku
2 młode marchewki
800 g wołowiny
3 l gorącej wody
400 g pomidorów
150 g ryżu
750 g świeżego szpinaku
1 łyżeczka mielonego cynamonu
sól ,pieprz
pęczek natki pietruszki
Shourabit sabanikh - zupa z wołowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oliwę rozgrzewamy w garnku ,dodajemy posiekaną cebulę i czosnek .marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki ,smażymy do zeszklenia. Pokrojoną w małe kawałki wołowinę dodajemy do cebuli i smażymy jeszcze 10 min. Wlewamy gorącą wodę i pokrojone pomidory (obrane ze skórki) ,zmniejszamy płomień i gotujemy 90 min. Następnie wsypujemy ryż ,gotujemy go al dente ,wrzucamy szpinak i cynamon. Razem gotujemy jeszcze 10 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem dodajemy posiekaną natką pietruszki.
Komentarze