1.Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubiamy na sztywno. Żółtka ucieramy na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych białek dodajemy utarte żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i kakao-mieszamy delikatnie łyżką. Blaszkę 24X38 smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy 25min w 180C.
Masa: W 1,5szkl. soku rozpuszczamy budynie. Pozostały sok gotujemy, gdy się zagotuje wlewamy mieszankę budyniową cały czas mieszając by się nie przypaliło. Gdy już będzie masa gotowa wsypujemy galaretkę-wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Wylać na biszkopt.
Piana: Bitą śmietanę ubić wg przepisu na opakowaniu. Galeretkę rozpuścić w 3/4szkl. gorącej wody. Gdy zacznie tężeć wlać do ubitej śmietany. Wymieszać. Wylać na masę.
Następnie galaretkę truskawkową rozpuścić wg przepsu na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć wylać na pianę. Posypać wiórkami.
Komentarze