Soczewica po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę dzień przed gotowaniem zalać zimną wodą i odstawić na noc.
2.Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na tłuszczu. Fasolę zalać wodą i ugotować prawie do miękkości. Do smażącej się cebuli dorzucić pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka a następnie pokrojoną kiełbasę. Kiedy się podsmażą zalać wodą, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie. Dodać soczewicę, marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki i fasolę. Gotować kilka minut aż soczewica będzie miękka, ale nie za długo, żeby się nie rozgotowała. Dodać przecier pomidorowy i przyprawić do smaku czosnkiem i przyprawami. Podawać z ziemniakami z wody lub pieczywem i zieloną pietruszką.
Porady
Przecier pomidorowy można zastąpić pomidorami z puszki. Dodatkowo można dodać wędzony boczek.
Komentarze