Danie dla wielbicieli roślin strączkowych i ukłon dla wspaniałej kuchni greckiej.
0 (0 ocen)
Porady
Do zrobienia tej potrawy można użyć również cieciorki. Czas moczenia i gotowania roślin strączkowych: soczewica czerwona:nie trzeba moczyć, gotujemy ok. 20 minut. soczewica drobnoziarnista: moczymy ok. 1 godziny, gotujemy ok. 30 minut. soczewica o dużym ziarnie: moczymy ok. 2 godzin, gotujemy ok. 45 minut. groch cały: moczymy ok. 8 godzin, gotujemy ok. 1 godziny. groch połówki: nie trzeba moczyć, gotujemy ok. 30 minut. fasola mała (biała, kolorowa): moczymy ok. 8 godzin, gotujemy ok. 1 godziny. fasola duża: moczymy ok. 10 godzin, gotujemy ok. 1 godziny 30 minut. cieciorka: moczymy ok. 8 godzin, gotujemy ok. 2 godzin. Jeśli zapomnieliśmy wcześniej namoczyć rośliny strączkowe możemy użyć przyspieszonego moczenia. Przebrane i dobrze wypłukane nasiona wsypujemy do garnka z wrzącą wodą, której powinno być 3 razy więcej niż nasion, szczelnie przykrywamy i odstawiamy na 30 minut, następnie gotujemy.
Komentarze