soczewica z czosnkiem po etiopsku

4.49 (195 ocen)

dziś bardzo proste, tanie a zarazem bardzo smaczne danie z Afryki. Przepis pochodzi z „Kulinarnego atlasu świata”Od siebie dodałam dodatkowo 2 łyżeczki pasty pomidorowej. Soczewica najlepiej smakuje z pieczywem np z również etiopskim chlebkiem himbasha na który kiedyś podawałam przepis

Składniki:

  • 3/4 szklanki zielonej soczewicy
    3 łyżki sklarowanego masła
    3 dojrzałe pomidory
    3-4 ząbki czosnku
    1 strączek papryczki chili
    2 -3 łyżeczki pasty pomidorowej
    sok z połowy cytryny
    pieprz,sól, papryka w proszku
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Soczewica z czosnkiem po etiopsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą tak żeby była przykryta; odstawiamy na bok i namaczamy ok 1,5-2godz, a następnie gotujemy do miękkości na małym ogniu ok. 15–20 minut. Zdejmujemy z ognia i odcedzamy nadmiar wody.
  • 2. Obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę. Na maśle przesmażamy posiekany czosnek, aż się zarumieni. Dodajemy też drobno posiekaną papryczkę, a po chwili dodajemy pomidora, pastę pomidorową i kilka chwil dusimy.
  • 3. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, papryką, solą i pieprzem.
    Dodajemy ugotowaną soczewicę i dusić jeszcze przez kilka minut, często mieszając
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Pomidor Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować