Soczysta szynka w otulinie

0 (0 ocen)

Pyszna soczysta szynka z pieczarkami i cebulką, idealna na na niedzielny obiad i nie tylko :)

Składniki:

  • ok. 1 kg szynki
    30 dag słoniny
    30 dag pieczarek
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    pieprz cayenne
    papryka słodka
    suszony tymianek
    majeranek
    szczypta mielonego imbiru
    2 łyżki sosu sojowego
    Dodatkowo:
    naczynie żaroodporne
    sznurek do mięs
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Soczysta szynka w otulinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie szynki 1. Szynkę myjemy, osuszamy, nacinamy w kratkę. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę nacieramy szynkę, posypujemy przyprawami.
  • Przygotowanie pieczarek i cebulki 2. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry, układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Cebulę obieramy kroimy w plasterki układamy na pieczarkach, posypujemy odrobiną pieprzu cayenne oraz wlewamy sos sojowy.
  • Szynka otulona słoniną 3. Słoninę cienko kroimy w plastry, otulamy nią szynkę, związujemy sznurkiem.
  • Upieczona szynka 4. Gdy szynka jest już owinięta w słoninę układamy ją na pieczarkach i pieczemy pod przykryciem ok 30 min po tym czasie ściągamy pokrywę i pieczemy ok 50 min. w temp,180*C.
  • Smacznego! 5. Upieczoną szynkę kroimy w plastry polewamy pieczarkami z cebulką.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Pieczarki Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować