Soczysta szynka w otulinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę myjemy, osuszamy, nacinamy w kratkę. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę nacieramy szynkę, posypujemy przyprawami.
2.Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry, układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Cebulę obieramy kroimy w plasterki układamy na pieczarkach, posypujemy odrobiną pieprzu cayenne oraz wlewamy sos sojowy.
3.Słoninę cienko kroimy w plastry, otulamy nią szynkę, związujemy sznurkiem.
4.Gdy szynka jest już owinięta w słoninę układamy ją na pieczarkach i pieczemy pod przykryciem ok 30 min po tym czasie ściągamy pokrywę i pieczemy ok 50 min. w temp,180*C.
5.Upieczoną szynkę kroimy w plastry polewamy pieczarkami z cebulką.
Smacznego!
Komentarze