Kotlety są wyjątkowo soczyste i delikatne. Trzeba je troszkę inaczej smażyć, bo przez dodatek surowego ziemniaka wymagają więcej czasu w wysokiej temperaturze, ale to naprawdę ciekawy sposób. Spróbujcie koniecznie!
40 min
Składniki:
Składniki na 5-6 dużych kotletów:
400 g. mielonego mięsa wieprzowego (szynka, karkówka, łopatka)
ok. 5 cm jasnej części pora
1 średni ziemniak
1 łyżeczka soli
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżka pieprzu ziołowego
1 jajko
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Soczyste kotlety mielone (z porem i ziemniakiem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Pora kroję na cienkie półplasterki i na łyżce oleju smażę do zeszklenia (bez rumienienia). Mięso, jajko, przyprawy i podsmażonego pora przekładam do miski, dodaję startego na najdrobniejszej tarce ziemniaka, dokładnie wyrabiam masę, ewentualnie doprawiam ją do smaku. Formuję dość duże kotlety, każdemu nadając owalny kształt. Panieruję je w bułce tartej i smażę najpierw po 2-3 minuty z każdej strony (na rumiano), a potem przykrywam patelnię i smażę jeszcze po 2 minuty z obu stron.
Komentarze