Soczyste marynowane schabowe

4.5 (157 ocen)

  • 30 min

Idealnie skomponowana marynata nadaje mięsu wspaniały smak. Przekonajcie się sami. proponuję podawać mięso z ziemniakami lub ryżem

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg schabu

    Marynata:
    1 łyżka wegety
    1 łyżka słodkiej papryki
    6 ząbków czosnku (obrane i pokrojone)
    2 łyżki oleju
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki magi
    2 całe jajka
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Soczyste marynowane schabowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowa marynata i przygotowany schab 1. Schab kroimy tj na kotlety schabowe, nie rozbijamy tłuczkiem.
  • Moczymy mięso z każdej ze stron w marynacie 2. Przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Każdy plaster schabu moczymy z dwóch stron w marynacie i układamy do naczynia.
  • Gotowe zamarynowane mięso w garnku 3. Tak przygotowane zamarynowane mięso wstawiamy do lodówki aby przeszło marynatą, na przynajmniej 8 godzin.
  • 4. Po odczekaniu przynajmniej 8h wyjmujemy mięso i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Ja nie robię panierki, gdyż mięso smakuje tak wyśmienicie że według mnie nie ma sensu psuć jego smaku panierką.

Porady

Proponuję mięso zamarynować nawet 3 dni przed smażeniem. Wtedy mięso odda swój nawiększy aromat. W czasie "leżakowania" w naczyniu, przekładamy mięso w garnku każdego dnia po jednym razie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować