Sojowy łosoś na kołderce z soczewicy i szpinaku

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne i zdrowe połączenie łososia, soczewicy i szpinaku - wykwintne danie gotowe w mig :)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ŁOSOŚ:
    - łosoś: 500 gramów
    - sos sojowy: 50 mililitrów
    - sól,pieprz: 1 szczypta
    SOCZEWICA:
    - soczewica: 300 gramów
    - pomidory krojone w puszce: 400 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - bulion: 400 mililitrów
    - wino: 40 mililitrów
    - sól, pieprz, chili, papryka słodka, tymianek, rozmaryn: 1 szczypta
    SZPINAK:
    - szpinak liście: 100 gramów
    VINEGRET:
    - oliwa z oliwek: 4 łyżeczki
    - ocet winny: 2 łyżeczki
    - miód: 1 łyżeczka
    - musztarda Dijon: 1 łyżeczka
    - sól, pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sojowy łosoś na kołderce z soczewicy i szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sojowy łosoś na kołderce z soczewicy i szpinaku 1. Zaczynamy od przygotowania soczewicy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejno dodajemy soczewicę, chwilkę razem smażymy.
  • Sojowy łosoś na kołderce z soczewicy i szpinaku 2. Następnie dodajemy pomidory, bulion i wino. Całość gotujemy do momentu aż soczewica będzie miękka.
  • Sojowy łosoś na kołderce z soczewicy i szpinaku 3. Jeżeli soczewica nie będzie miękka, a wchłonie już całą wodę to podlewamy ją jeszcze bulionem. Całość przyprawiamy tymiankiem, rozmarynem, chili, papryką słodką, solą i pieprzem
  • Sojowy łosoś na kołderce z soczewicy i szpinaku 4. Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą.Składniki vinegret łączmy ze sobą i dokładnie mieszamy. Szpinak łączmy z sosem.
  • Sojowy łosoś na kołderce z soczewicy i szpinaku 5. Łososia solimy i pieprzymy z obu stron. Układamy go w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i pieczemy 15 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku. Po kwadransie polewamy go sosem sojowym i wkładamy jeszcze na 5-7 minut. Wyjmujemy, czekamy chwilę aż łosoś troszkę ostygnie i kroimy w plastry. Łososia podajemy ułożonego na soczewicy i sałatce ze szpinaku. Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować