Sojowy łosoś na kołderce z soczewicy i szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od przygotowania soczewicy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejno dodajemy soczewicę, chwilkę razem smażymy.
2.Następnie dodajemy pomidory, bulion i wino. Całość gotujemy do momentu aż soczewica będzie miękka.
3.Jeżeli soczewica nie będzie miękka, a wchłonie już całą wodę to podlewamy ją jeszcze bulionem. Całość przyprawiamy tymiankiem, rozmarynem, chili, papryką słodką, solą i pieprzem
4.Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą.Składniki vinegret łączmy ze sobą i dokładnie mieszamy. Szpinak łączmy z sosem.
5.Łososia solimy i pieprzymy z obu stron. Układamy go w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i pieczemy 15 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku. Po kwadransie polewamy go sosem sojowym i wkładamy jeszcze na 5-7 minut. Wyjmujemy, czekamy chwilę aż łosoś troszkę ostygnie i kroimy w plastry. Łososia podajemy ułożonego na soczewicy i sałatce ze szpinaku. Życzę smacznego :)
Komentarze