Sok malinowy

4.5 (188 ocen)

  • 60 min

Doskonały sok na zimowe wieczory ale też na upalne lato. Można podawać do herbaty lub wody.

  • 60 min

Składniki:

  • około 2kg-2,5kg malin (łubianka),
    1kg-1,5 kg cukru,
    butelki szklane,
    0,5 l wody,
    dwa duże garnki,
    sitko,
    lejek,
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sok

Sok malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny myjemy, wsypujemy do dużego garnka. Dolewamy wodę. Gotujemy. Odcedzamy przez sitko do drugiego garnka, żeby "nie przeszły" pestki. Do soku dodajemy cukier i gotujemy do rozpuszczenia cukru. Chwilę studzimy (żeby był nie gorący a ciepły; żeby butelki nie pękły).
    Rozgotowane malinki wyrzucamy.
    Do umytych butelek wlewamy przez lejek ciepły sok.Zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce (do spiżarni).
    Gotowy do spożycia od razu.

Porady

Jeśli damy za dużo cukru wyjdzie nam galaretka zamiast soku. :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować