sok pigwowy

4.5 (143 ocen)

  • 48 godz.
  • Dla 10 osób

Wyśmienity sok do herbaty - znakomita alternatywa cytryny.

  • 48 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • około 2-3 kg owoców pigwowca
    2-3 kg cukru (około 1kg cukru na 1kg owoców)
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Sok pigwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-17q6flg 1. Owoce myjemy i osuszamy.
  • image-0ge1odv 2. Przygotowane owoce kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne.
  • image-2bll2m4 3. Tak przygotowane owoce przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 2-3 dni, aby owoce puściły sok.
  • 4. Następnie przecedzamy przez sito powstały sok i go zagotowujemy. Jeśli po zagotowaniu sok wydaje się nam za mało słodki można dodać więcej cukru. Tak przygotowany sok przelewamy do wysterylizowanych butelek. Sok najlepiej przechowywać w spiżarni lub w piwnicy.

Porady

http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/dzem-pigwowy> owoce pozostałe od soku można przerobić na pyszny i aromatyczny dżem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też artykuł z poradami: Pigwa – wykorzystaj ją w kuchni!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować