Sok z czereśni

4.44 (176 ocen)

  • 50 min

Sok do słoika na zimę

  • 50 min

Składniki:

  • - 5 kg czereśni
    - cukier do zasypania
    - sok z 1 cytryny lub kwasek cytrynowy
Wystaw ocenę:

4.44 (176 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sok

Sok z czereśni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czereśnie przebrać, umyć, usunąć szypułki. Wydrylować.

    Owoce zasypać warstwami cukrem (powinno wystarczyć 2 kg cukru). Odstawić na kilka godzin. Ja odstawiłam owoce na całą noc. Należy pamiętać, aby naczynie z owocami przykryć czystą ściereczką.

    Owoce w tym czasie puszczą sok, który należy zlać do garnka. Sok będzie już wystarczająco słodki, do smaku dodać sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.
    Sok zagotować. Dobrze wymieszać, aby cały cukier się rozpuścił. Pogotować kilka do kilkunastu minut.

    Gorący sok wlać do wyparzonych butelek lub słoików. Szczelnie zakręcić.
    Pasteryzować 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować