Na 1 porcję:
-1 filet z soli ( lub innej ulubionej białej ryby)
-łyżka musztardy francuskiej
-1 łyżeczka miodu
-1 łyżeczka tymianku
-1 łyżeczka czosnku granulowanego
-sól i pieprz do smaku
-cytryna do skropienia
Sola w marynacie musztardowej gotowana na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą i dokładnie smarujemy nią rybę. Skrapiamy ją na koniec cytryną i odstawiamy na 5-10 minut.
2.Rybę przekładamy na folię i robimy z niej taki 'koszyczek'. Chodzi o to by ryba była od góry nie zakryta folią, ale też aby w trakcie gotowania marynata nam nie spływała do garnka tylko cały czas była w folii.
3.Przekładamy rybę do garnka z funkcją gotowania na parze i gotujemy ok 20minut.
4.Po ugotowaniu rybę delikatnie wyciągamy z folii i przekładamy na talerz. Gotowe :)
Porady
Ryba świetnie pasuje z warzywami gotowanymi na parze. Inne dodatki które mogę polecić to surówka z kiszonej kapusty i ryż.
Komentarze