Solianka

0 (0 ocen)

Jakiś czas temu odwiedziliśmy jedną z łódzkich knajp, w której odbyły się słynne Kuchenne Rewolucje. Zjedliśmy całkiem smaczną domową białą kiełbasę i spróbowaliśmy rosyjskiej, kwaśnej zupy - solianki. Bardzo mi smakowała, postanowiłam więc taka zupę ugotować w domu. Wgp rzepisu M Gessler

Składniki:

  • wywar:
    300 g wołowiny ( łopatka)
    300 g wieprzowej łopatki ( u mnie karczek)
    2 marchewki
    1 pietruszka
    pół selera
    średni por (zielona część)
    ziele angielskie
    liście laurowe

    do zupy właściwej
    spora cebula
    4 ząbki czosnki
    100 g dobrej kiełbasy
    100 g wędzonki (dałam boczek)
    2 łyżki masła
    4 kiszone ogórki
    szklanka zalewy z ogórków kiszonych - lub do smaku
    koncentrat pomidorowy mały - dałam pastę pomidorową
    po dwie łyżki oliwek czarnych, zielonych i kaparów
    pieprz i sól
    cytryna
    koperek, natka
    kwaśna śmietana - kilka łyżek do przybrania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Solianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 Umyte mięsa zalać 1,5 l wody, dodać warzywa ( marchewkę, pietruszkę, seler, por ) oraz liście laurowe i ziele angielski. Gotować około 3 godzin tak, by mięso odchodziło od kości. Odcedzić.
  • 2. 2. Mięso oddzielić od kości i pokroić w paski. Wrzucić do przecedzonego wywaru i ustawić na minimalnym ogniu. Posiekaną cebulę podsmażyć z czosnkiem na maśle. Dodać pastę pomidorową i krótko przesmażyć. Dołożyć do wywaru z mięsem. Na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w plasterki lub kostkę i wędzony boczek. Przełożyć do zupy. Ogórki zetrzeć na grubej tarce lub drobno pokroić. Podsmażyć na patelni, na której smażyła się kiełbasa. Odparować wodę i też dodać do zupy. Chwilę pogotować i dolać do zupy sok z ogórków, wrzucić oliwki oraz kapary. Dodać pieprz i plasterki cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Solianka powinna być i kwaśna i trochę słona. Regulujemy to dolewając dolewając więcej lub mniej soku z ogórków.

  • 3. 3.Zupę podawać z kleksem śmietany, posypaną natką pietruszki lub koperkiem. Świetnie smakuje z chlebem. Smacznego!

Porady

Wywar mięsny można też ugotować w wolnowarze - ja oczywiście tak zrobiłam. Wstawić na noc i rano będziemy mieli idealnie miękkie mięsa i intensywny wywar. pozostanie nam jedynie wykończenie i doprawienie zupy - metoda godna polecenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować