Soljanka ze wschodu rodem

4.5 (199 ocen)

  • 2 godz.

Soljanka zwana również solanką to regionalny przysmak kuchni rosyjskiej. Ta zupa z charakterem stawia na nogi po całonocnych, karnawałowych szaleństwach!

  • 2 godz.

Składniki:

  • pół kg karkówki, 10 dag dobrej wiejskiej kiełbasy, 2 duże cebula, 2 ziemniaki, 3 – 4 duże kiszone ogórki, kilka ząbków czosnku, 2 marchewki, 1 pomidor i przecier pomidorowy, sól, pieprz, listek bobkowy, ziele angielskie, 2 łyżki masła, oliwki, śmietana, plasterki cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Soljanka ze wschodu rodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy bulion. Do garnka wrzucamy karkówkę pokrojoną na kilka części, 2 marchewki, cebulę, listek bobkowy, ziele angielskie, zalewamy 2 litrami wody, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po przecedzeniu ugotowanego bulionu ostudzone mięso kroimy w paseczki.
    Na maśle podsmażamy cebulę, wrzucamy do bulionu. Oddzielnie podsmażamy kiełbasę pokrojoną w paseczki i czosnek, dodajemy do bulionu. Potem podsmażone na maśle ogórki kiszone. Kiedy ogórki zmiękną, wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i pokrojoną karkówkę a także pokrojonego w kostkę pomidora. Gotujemy a sprawdzając smak uważamy, żeby ziemniaki się nie rozgotowały. Dosmaczamy solą i pieprzem oraz przecierem pomidorowym i wodą z ogórków, wrzucamy przekrojone na pół oliwki. Zupa gotuje się około pół godziny, trzeba jednak doliczyć czas przygotowania bulionu. Podajemy z dużym kleksem kwaśnej śmietany, plasterkami cytryny.

Porady

ważny jest wybór mięsa, wieprzowinę można łączyć z wołowiną; im lepszy bulion tym zupa będzie smaczniejsza

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować