Solona włoszczyzna

4.49 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jeśli ktoś ma zbyt ciepłą piwnicę lub spiżarkę i nie może przechowywać warzyw, bo usychają, polecam soloną włoszczyznę na zimę. Jest bardzo smaczna i gotowe warzywa zawsze mamy pod ręką.

Składniki:

  • ● 1,5 kg marchwi
    ● 70 dag selera korzeniowego
    ● 70 dag korzenia pietruszki
    ● 20 dag natki pietruszki
    ● 20 dag liści selera
    ● 25 dag cebuli
    ● 30 dag pora
    ● 30 dag kapusty włoskiej
    ● 70 dag soli
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Solona włoszczyzna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Solona włoszczyzna 1. Marchew, seler korzeniowy
    i korzeń pietruszki obieramy,
    myjemy i ścieramy na tarce
    o dużych oczkach.
  • 2. Natkę pietruszki i liście selera
    myjemy, dokładnie osączamy
    i drobno siekamy.
  • 3. Cebulę obieramy i kroimy
    w piórka lub kostkę.
  • 4. Pora oczyszczamy, przekrawamy
    wzdłuż i kroimy w cienkie
    półplasterki.
  • 5. Z kapusty usuwamy wierzchnie
    liście, wykrawamy głąb,
    główkę szatkujemy.
  • Solona włoszczyzna 6. Przygotowane warzywa
    wkładamy do dużej miski, solimy
    i odstawiamy na noc. Mieszamy
    i nakładamy do słoików.
    Nie pasteryzujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Seler

Notka redakcyjna

PPWS_02-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować