Sorbet ananasowy

0 (0 ocen)

Bardzo pyszny i orzeźwiający deser na upalne dni ale nie tylko. Niezwykle prosty i szalenie smaczny! Świetna alternatywa dla lodów.

Składniki:

  • 1 duży dojrzały ananas,
    1 cytryna,
    2 łyżki miodu,
    w wersji dla dorosłych 2 kieliszki ulubionego likieru ( u mnie kokosowy)
    listki mięty do dekoracji,

Sorbet ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ananasa obrać, wyciąć czarne oczka, przekroić na ćwiartki i usunąć twardy rdzeń. Miąższ pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować w blenderze razem z sokiem wyciśniętym z cytryny i miodem na puree.
    Przelać całość do dużego pojemnika ( u mnie litrowy po lodach) i włożyć do zamrażalnika. Schładzać przynajmniej 5-6 godzin. Mniej więcej co godzinę przemieszać widelcem ( lub zmiksować blenderem) , a w ostatniej godzinie nawet częściej. Mieszanie jest bardzo ważne, zapobiega powstawaniu dużych kryształków lodu. Sorbet musi być zmrożony, ale nie może zamarznąć na kamień, więc czas mrożenia trzeba dostosować do mocy naszej zamrażarki.
    Przed podaniem wyjąć sorbet i poczekać kilkanaście minut, aż nieco się odmrozi i będzie można swobodnie go nakładać. Wyłożyć do pucharków, udekorować listkami świeżej mięty.
    Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy