sorbet brzoskwinia-mango z goframi czekoladowymi

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny i orzeźwiający deser idealny na letnie upały.

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • sorbet:
    1 kg brzoskwini
    1 duże dojrzałe mango
    2 łyżki miodu
    kieliszek spirytusu > żeby sorbet nie zamarzł na "kamień"

    gofry:
    3 żółtka
    3 białka
    2 łyżki cukru z wanilią
    3 łyżki miodu
    80 g roztopionego masła
    160 g mąki pszennej
    30 g kakao
    szklanka mleka
    łyżeczka proszku do pieczenie
    kieliszek orzechówki "Soplica"
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sorbet brzoskwinia-mango z goframi czekoladowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sorbet:
    Brzoskwinie obieramy ze skorki i wyjmujemy pestki. Mango obieramy i wycinamy pestkę. Owoce miksujemy w malakserze z dodatkiem miodu i spirytusu. Odstawiamy do zamrażarki na 3-4 godziny.
  • 2. Gofry: Białka wlewamy do miski i ubijamy z cukrem waniliowym na sztywną pianę. Żółtka przekładamy do drugiej miski i ucieramy z miodem, roztopionym masłem. Następnie do żółtek dodajemy przesianą mąkę i kakao , proszek do pieczenia, mleko i alkohol. Na samym końcu do przygotowanej masy dodajemy ubite białka. Pieczemy w gofrownicy około 3-4 minut.
  • 3. Upieczone gofry podajemy z sorbetem oraz świeżymi owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować