Sos cytrynowy z chili do warzyw, ryb i drobiu

4.5 (165 ocen)

Aksamitny, pyszny sos o smaku i aromacie cytryny, znakomicie podkreśli walory smakowe gotowanych warzyw, ryb lub drobiu.

Składniki:

  • 2 łyżki masła
    2 łyżki mąki pszennej (lekko zaokrąglone)
    3/4 szklanki rosołu drobiowego
    1/2 szklanki śmietanki 30%
    1 mała cytryna
    1/2 papryczki chili
    1 płaska łyżeczka cukru
    sól
    pieprz cytrynowy
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos cytrynowy z chili do warzyw, ryb i drobiu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Wlewamy rosół, mieszamy i podgrzewamy, dodajemy śmietankę, cały czas mieszając. Podgrzewamy do zgęstnienia.
  • 2. Dodajemy skórkę startą z cytryny, posiekaną papryczkę (jeśli chcemy mieć łagodniejszy sos - odrzucamy część pestek) oraz, stopniowo, sok wyciśnięty z cytryny (trzeba próbować, aby sos nie był zbyt kwaśny). Przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem cytrynowym. Zagotowujemy i zestawiamy z ognia.
  • 3. Sos podajemy do warzyw - najlepiej ugotowanych na parze, ryb gotowanych lub pieczonych, albo do drobiu.

Porady

Do mieszania sosu najlepiej używać trzepaczki rózgowej. Zanim dodamy następną porcję płynu należy sos wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Rosół drobiowy można zastąpić bulionem warzywnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować