SOS ANGIELSKI - WANILIOWY SOS DO DESERÓW

4.51 (150 ocen)

  • 25 min

Idealnie nadaje się do ciast, deserów, lodów, naleśników czy też gofrów.Smakuje obłędnie i jest bardzo łatwy do zrobienia!

  • 25 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * żółtko – 3 szt
    * cukier puder – 3 łyżki
    * śmietana 30% - 200 ml
    * mleko – 100 ml
    * wanilia – 1 laska
Wystaw ocenę:

4.51 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Sosy

Sos angielski - waniliowy sos do deserów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Do garnka wlewamy śmietankę oraz mleko, dodajemy rozciętą laskę wanilii z ziarenkami i podgrzewamy na wolnym ogniu, tak by nie doprowadzić do wrzenia.

    Żółtka ubijany z cukrem na gładką mase i nie przerywając ubijania zalewany zagotowana śmietanka z mlekiem.

    Całość przelewany ponownie do garnka i na wolny ogniu podgrzewany cały czas mieszajac aż uzyskany gładki krenowy sos.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować