Sos grzybowy z ogórkiem, papryka i jogurtem

4.5 (190 ocen)

  • 60 min

Wycieczki do lasu po grzyby są dla mnie relaksem, a przy okazji są też bardzo pożyteczne, bo jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się wrócić z pustym koszyczkiem. Sezonowy sos z leśnych grzybów, który dziś Wam proponuje jest idealny do pajdy chleba, ziemniaków i ryżu.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na sos;

    średni durszlak grzybów, ok. 1,2 kg
    1 marchew
    1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
    1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
    szczypta imbiru
    4 czerwone cebule
    2-3 kiszone ogórki
    szklanka jogurtu naturalnego
    2-3 łyżki mąki pszennej
    sól
    pieprz
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos grzybowy z ogórkiem, papryka i jogurtem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wybrać zdrowe, młode grzyby. Dokładnie oczyścić, a jeśli jest potrzeba umyć pod bieżącą wodą. Grzyby obgotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 20 minut, odcedzić, przestudzić i pokroić.
    2. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę. Drobno kroimy cebulę i marchew, blanszujemy na oliwie. Dodajemy pokrojone grzyby, podlewamy wodą i dusimy wszystko razem do miękkości warzyw ok. 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
    3. Ogórki kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do masy grzybowej pod koniec duszenia. Dodajemy dwa rodzaje papryk i szczyptę imbiru. Jogurt z mąką i wodą mieszamy i dodajemy do sosu. Mieszamy i dusimy jeszcze wszystko razem ok. 10 minut, cały czasy mieszając. Podajemy na gorąco z dodatkiem jaki lubimy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Papryka Prawdziwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować