Sos grzybowy z suszonymi pomidorami

4.49 (154 ocen)

  • 60 min

Tradycyjny sos z sezonowych grzybów leśnych z dodatkiem suszonych pomidorów zasmakował całej rodzinie. Bardzo smaczny, pachnący ziołami. Można go podać z ziemniakami, pieczywem czy też makaronem. Jest również wyśmienitym dodatkiem do dań mięsnych.

  • 60 min

Składniki:

  • około 800 g grzybów (u mnie podgrzybki, maślaki, prawdziwki),
    ½ słoiczka suszonych pomidorów (użyłam bardzo aromatycznych z zalewy ziołowej),
    2 cebule,
    3 ząbki czosnku,
    sól,
    pieprz,
    ziele angielskie,
    liść laurowy,
    słodka papryka w proszku,
    zioła prowansalskie,
    olej do smażenia,
    1/3 szklanki słodkiej śmietanki (użyłam 30%),
    szczypiorek,
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos grzybowy

Sos grzybowy z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić, dokładnie umyć, większe okazy pokroić. Włożyć do garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować 20 minut. Ugotowane grzyby przecedzić na sicie. W międzyczasie pokroić obraną cebulę i czosnek oraz odcedzone z zalewy pomidory. Wrzucić na rozgrzany olej i krótko przesmażyć. Ugotowane wcześniej grzyby przełożyć do garnka, dodać podsmażoną cebulę, czosnek i pomidory. Zalać wodą (ma przykryć składniki), posolić i dodać resztę przypraw. Zagotować i zredukować ogień. Gotować 20 minut. Pod koniec gotowania sos zaprawić słodką śmietanką. Całość posypać posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować