Doskonale komponuje się z kaszami wszelkiego rodzaju. Jest to aromatyczny sos pomidorowy z łopatką wieprzową i korniszonami, doprawiony curry i bazylią.
Składniki:
500 g łopatki wieprzowej (bez kości, bez skóry)
150 g korniszonów
1 czerwona cebula (60 g)
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
7 łyżeczek jogurtu naturalnego
1/2 szklanki zalewy z korniszonów
2 szklanki wody
4 łyżeczki mąki pszennej
2 łyżki oleku
1 łyżka curry
1 łyżka bazylii suszonej
przyprawa uniwersalna do potraw lub sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
1.Mięso umyć, wysuszyć, pokroić jak na gulasz. Cebulę i czosnek posiekać. W garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso i rozdrobnione warzywa, całość oprószyć curry - smażyć około 5 min, mieszając.
2.Następnie wlać 1 i 1/2 szklanki wody, dodać przecier pomidorowy. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować około 20 min (aż mięso będzie miękkie).
3.Po tym czasie dodać pokrojone w plasterki korniszony i bazylię. Jogurt, pozostałą ilość wody (1/2 szklanki), zalewę z korniszonów i mąkę dokładnie wymieszać - zawiesiną zagęścić gulasz. Całość chwilę gotować. Doprawić do smaku.
Gulasz najlepiej smakuje z kaszą, można też podawać z pieczywem. Nadaje się na obiad i na ciepłą kolację.
Komentarze