Sos gulaszowy

4.5 (143 ocen)

Doskonale komponuje się z kaszami wszelkiego rodzaju. Jest to aromatyczny sos pomidorowy z łopatką wieprzową i korniszonami, doprawiony curry i bazylią.

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej (bez kości, bez skóry)
    150 g korniszonów
    1 czerwona cebula (60 g)
    3 ząbki czosnku
    1/2 szklanki przecieru pomidorowego
    7 łyżeczek jogurtu naturalnego
    1/2 szklanki zalewy z korniszonów
    2 szklanki wody
    4 łyżeczki mąki pszennej
    2 łyżki oleku
    1 łyżka curry
    1 łyżka bazylii suszonej
    przyprawa uniwersalna do potraw lub sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Sos gulaszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos gulaszowy 1. Mięso umyć, wysuszyć, pokroić jak na gulasz. Cebulę i czosnek posiekać. W garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso i rozdrobnione warzywa, całość oprószyć curry - smażyć około 5 min, mieszając.
  • Sos gulaszowy 2. Następnie wlać 1 i 1/2 szklanki wody, dodać przecier pomidorowy. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować około 20 min (aż mięso będzie miękkie).
  • Sos gulaszowy 3. Po tym czasie dodać pokrojone w plasterki korniszony i bazylię. Jogurt, pozostałą ilość wody (1/2 szklanki), zalewę z korniszonów i mąkę dokładnie wymieszać - zawiesiną zagęścić gulasz. Całość chwilę gotować. Doprawić do smaku.
    Gulasz najlepiej smakuje z kaszą, można też podawać z pieczywem. Nadaje się na obiad i na ciepłą kolację.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Łopatka Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować