Niedługo pojawią się grzyby leśne, warto urozmaicić nimi codzienny obiad.
Składniki:
750 g karkówki
200 g obgotowanych prawdziwków lub innych grzybów leśnych
1 duża cebula
3 łyżki oleju
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 szklanki rosołu (może być z kostki) lub wody
sól
pieprz ziołowy
Sos gulaszowy z prawdziwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w niedużą kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż do odparowania płynu. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy do zeszklenia. Przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym.
2.Oczyszczone grzyby kroimy w paseczki, obgotowujemy w osolonym wrzątku ok. 5 minut i odcedzamy. Dodajemy do mięsa, podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli trzeba, podlewamy wodą.
3.Mięso z grzybami oprószamy mąką, mieszamy i zalewamy rosołem. Gotujemy chwilę do zgęstnienia sosu. Jeśli sos będzie za gęsty, dodajemy nieco wody.
4.Sos podajemy z kaszą jęczmienną perłową, kaszą gryczaną, ryżem lub makaronem z dodatkiem ulubionej sałatki.
Komentarze