Sos dyniowy

4.41 (215 ocen)

  • 60 min

Pyszny zarówno do pizzy jak i do mięs. Do części dodałam gotową przyprawę do spaghetti, więc wspaniały i do makaronów.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 kg. dyni
    1 kg. cebuli
    1 kg. czerwonej papryki
    2 łyżki soli
    70 dag. cukru
    3/4 szkl. octu
    1 op. oregano ( 2 łyżki)
    1 op. bazylii (2 łyżki)
    1 łyżka curry
    1 łyżka słodkiej papryki
    1 łyżka ostrej papryki
    70 dag. koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

4.41 (215 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię, cebulę obrać z skórki. Następnie pokroić wraz z paprykę na drobną kostkę. Przełożyć do garnka i dodać sól. Gotować razem na małym ogniu, aż warzywa staną się miękkie. Następnie lekko przestudzić i zmiksować.
  • 2. Dodać bazylię, oregano, papryki, curry oraz ocet, cukier i koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Gotować razem w garnku ok. 5 minut. Następnie przełożyć sos do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i gotować w wodzie jeszcze ok. 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować