Sos jogurtowo - majonezowy z pieczarkami i cebulą

0 (0 ocen)

Pyszny, charakterny sos z dodatkiem pieczarek i rumianej cebulki. Niepowtarzalnego aromatu dodają prażone przyprawy korzenne. Sos świetnie pasuje do jajek, wędlin, mięs na zimno czy ryb. Idealny na Wielkanoc, choć polecam nie tylko od święta.

Składniki:

  • 200 g pieczarek
    2 średnie białe cebule (łącznie 150 g)
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    200 g majonezu
    po 1 płaskiej łyżeczce przypraw w całości – owoców kolendry, kuminu (kminu rzymskiego)
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Kanapki Sosy Majonez Dodatki

Sos jogurtowo - majonezowy z pieczarkami i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos jogurtowo - majonezowy z pieczarkami i cebulą 1. Owoce kolendry i kumin uprażyć, wystudzić i utłuc w moździerzu.
    Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę i odparować w suchym garnku (ok. 10 min), często mieszając. Wystudzić.
  • Sos jogurtowo - majonezowy z pieczarkami i cebulą 2. Cebulę obrać, pokroić na plastry i zrumienić z obu stron na suchej patelni. Wystudzić.
  • Sos jogurtowo - majonezowy z pieczarkami i cebulą 3. Jogurt wymieszać z majonezem, dodać pieczarki, posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Wsypać owoce kolendry i kumin.
  • Sos jogurtowo - majonezowy z pieczarkami i cebulą 4. Całość wymieszać, a następnie doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Jogurt grecki Natka pietruszki Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować