Sos łososiowo-czosnkowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zdrowy sos, który rewelacyjnie smakuje z makaronem pełnoziarnistym

  • 30 min

Składniki:

  • - łosoś w sosie własnym - 1 puszka
    - czosnek - 4 ząbki
    - jogurt naturalny - 1 duży kubek i 1 mały kubek - ja użyłam Bakomy
    - jajko - 1 szt
    - mąka kukurydziana - 1 łyżka
    - koperek - 1 pęczek
    - makaron pełnoziarnisty - 1 opak - ja użyłam gniazdek Lubelli
    - olej - 1 łyżeczka
    - sól, pieprz

Sos łososiowo-czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-24rpg0q 1. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy przeciśnięte ze praskę 4 ząbki czosnku i delikatnie podsmażamy. Do czosnku dodajemy zawartość puszki (łosoś + zalewa) i pozostawiamy na ogniu do momentu odparowania całej zalewy od czasu do czasu mieszając. Makron pełnoziarnisty gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Gdy cała zalewa z patelni odparuje, zmniejszamy ogień i powoli dodajemy jogurt naturalny cały czas mieszając zawartość na patelni. Jajko dokładnie roztrzepujemy, dodajemy łyżkę mąki i ponownie mieszamy aby uzyskać jednolitą masę. Powstałą masę powoli dodajemy do sosu cały czas mieszając.
  • image-06o9lio 2. Powstały sos przyprawiamy według uznania. Ugotowany makaron łączymy z sosem i posypujemy drobno posiekanym koperkiem. Smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy