Sos łososiowo-czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy przeciśnięte ze praskę 4 ząbki czosnku i delikatnie podsmażamy. Do czosnku dodajemy zawartość puszki (łosoś + zalewa) i pozostawiamy na ogniu do momentu odparowania całej zalewy od czasu do czasu mieszając. Makron pełnoziarnisty gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Gdy cała zalewa z patelni odparuje, zmniejszamy ogień i powoli dodajemy jogurt naturalny cały czas mieszając zawartość na patelni. Jajko dokładnie roztrzepujemy, dodajemy łyżkę mąki i ponownie mieszamy aby uzyskać jednolitą masę. Powstałą masę powoli dodajemy do sosu cały czas mieszając.
2.Powstały sos przyprawiamy według uznania. Ugotowany makaron łączymy z sosem i posypujemy drobno posiekanym koperkiem. Smacznego:)
Komentarze