Sos mięsno - pomidorowy do makaronu

4.5 (196 ocen)

  • 30 min

Taki sos możemy podawać z każdym rodzajem makaronu, świetnie sprawdza się do zapiekanek z dodatkiem ziemniaków lub makaronu.

  • 30 min

Składniki:

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe 300 g
    cebula 3 plastry
    przecier pomidorowy 1,5 szklanki
    przyprawa do mięsa mielonego
    sól i pieprz
    olej rzepakowy do smażenia 1 łyżeczka
    czosnek 1 ząbek
    zioła prowansalskie szczypta
    oregano szczypta
    cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos mięsny

Sos mięsno - pomidorowy do makaronu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone mieszamy z przyprawami - solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Odstawiamy na ok 20 minut. W tym czasie siekamy cebulę. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy mięso. Smażymy, jednocześnie (najlepiej drewnianą łopatką) rozdzielając mięso. Kiedy mięso puści sok, dodajemy cebulę i podsmażamy. Pod sam koniec smażenia dodajemy oregano, zioła prowansalskie oraz rozdrobniony czosnek. Chwilkę dusimy i dodajemy przecier - ilość w zależności od upodobania jak gęsty lubimy sos. Całość zagotowujemy i finalnie doprawiamy - jeżeli mamy kwaśny przecier doprawiamy także odrobiną cukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować