Sos musztardowo-koperkowy z kawą

0 (0 ocen)

Sos do sałatki, idealny do tuńczyka i łososia, tworzy gęstą emulsję. Słodko-kwaśny, z pachnącym koperkiem.

Składniki:

  • 50 ml słodko-ostrej musztardy (użyłam 25 ml krymskiej i 25 ml delikatesowej, można dodać dijon)
    4 łyżki białego octu winnego
    pół łyżki miodu
    łyżka cukru
    50 ml oleju rzepakowego
    2 łyżeczki zimnej kawy
    sól (wg upodobań, ja daję szczyptę)
    4 łyżki drobno posiekanego koperku

Sos musztardowo-koperkowy z kawą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy musztardę z cukrem, miodem, octem i odrobiną soli. Dodajemy kawę i mieszając sos wlewamypomału olej aż wszystkie składniki się wymieszają i utworzą gęsta emulsję. Na koniec dodajemy koperek.

Porady

Sos znalazłam na blogu http://annesfood.blogspot.com/2013/01/the-best-dill-mustard-sauce.html, zmodyfikowałam go według swojego smaku i przygotowałam tylko połowę porcji :) Sosu wychodzi dużo, można go przechowywać 2-3 dni w lodówce ale bez dodatku koperku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy