Pikantny sos musztardowy z ciekawymi dodatkami w postaci świeżej pietruszki korzeniowej oraz jabłka. Do tego przyprawy korzenne i orientalna nuta mieszanki curry. Świetny dodatek do różnego rodzaju potraw. Polecam!
Składniki:
1 większa pietruszka korzeniowa (200 g)
1 duże jabłko (200 g)
2 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy kremskiej
400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
4 łyżki majonezu
1 kopiasta łyżeczka curry
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta chilli
sól do smaku
Sos musztardowy z pietruszką i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obraną pietruszkę oraz pozbawione gniazd nasiennych i nie obrane ze skórki jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, obrany czosnek – na drobnych oczkach. Rozdrobnione składniki przełożyć do miski. Dołożyć musztardę, wsypać curry, owoce kolendry, gałkę muszkatołową, cynamon oraz chilli. Całość wymieszać. Dodać jogurt i majonez – ponownie wymieszać. Sos doprawić do smaku solą.
Komentarze